Αλλεργίες: περίοδος έξαρσης!

 

Ποιες αλλεργίες εμφανίζονται αυτή την εποχή και μπορεί να ταλαιπωρήσουν μικρούς και μεγάλους;

Αυτή την εποχή υπάρχει μία έξαρση στις αναπνευστικές αλλεργίες που επηρεάζουν τη μύτη και το στήθος, στην αλλεργική ρινίτιδα και στο άσθμα συγκεκριμένα. Αυτές οι αλλεργίες παρουσιάζονται λόγω σπόρων στην ατμόσφαιρα, από μούχλα, μύκητες, αγριόχορτα της εποχής και, επίσης, από τα ακάρεα της οικιακής σκόνης. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτό το διάστημα, όπως επίσης και την άνοιξη.

Μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς πού είμαστε αλλεργικοί;

Το τεστ που κάνουμε δεν είναι μία μαγική μπάλα που μάς λέει ακριβώς πού είμαστε αλλεργικοί. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα λεπτομερές ιστορικό, σχεδόν σαν αστυνομική ανάκριση μεταξύ σοβαρού και αστείου, το οποίο θα μάς υποδείξει πού πρέπει να ψάξουμε. Ακολούθως, επιβεβαιώνουμε τις υποψίες μας με το τεστ αλλεργίας, με καλύτερο το δερματικό τεστ, το οποίο μάς επιτρέπει γρήγορα, μέσα σε περίπου 15 λεπτά, και ανώδυνα να βρούμε τι μάς ενοχλεί.

Οι ευπαθείς ομάδες τι θα πρέπει να προσέξουν;

Πρέπει να γίνεται σωστή αντιμετώπιση και, πιο συγκεκριμένα, σωστή φαρμακευτική αγωγή. Αυτό δεν πρέπει να γίνεται μόνο όταν έχουμε συμπτώματα. Η αγωγή πρέπει να γίνεται για να προλαμβάνουμε τις αλλεργίες και να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός μας.

Τι είναι αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε για να τις αποφύγουμε;

Εξαρτάται από το αλλεργιογόνο. Εάν αυτό προκαλείται από τα ζώα, τότε να τα αποφεύγουμε όσο μπορούμε. Αν είναι από τη γύρη, να αποφεύγουμε τις ημέρες με έντονους ανέμους και μακριά από λουλούδια και αγριόχορτα. Επίσης την μπουγάδα μας δεν πρέπει να αφήνουμε για πολλή ώρα έξω καθότι η γύρη κολλάει στα ρούχα μας. Δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε εντελώς, αλλά μπορούμε να τις περιορίσουμε.

 Ισχύει ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία;

Δυστυχώς, δεν έχουμε φτάσει στη φάση που μπορούμε να προλαμβάνουμε τις αλλεργίες, καθότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα σίγουρης πρόληψης. Το σημαντικό είναι η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη αντιμετώπιση.

 

Οι δράσεις εμπίπτουν στο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Πρόληψη» της EuroLife, που στηρίζει ενέργειες και προγράμματα γύρω από την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, την υγεία και  το περιβάλλον. 

Γιατί η πρόληψη δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι τρόπος ζωής!

 

 

πηγή: Beautiful People