Πώς η άσκηση και η σωστή διατροφή μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε έναν γερό οργανισμό;

 

 

Οι άντρες και οι γυναίκες έχουν πολλές κοινές διατροφικές συνήθειες, αλλά οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση σε ορισμένες ασθένειες λόγω κάποιων φυσιολογικών διαφορών. Ένας λόγος γι’ αυτό είναι οι πολλές ορμονικές αλλαγές που περνούν σε όλα τα στάδια της ζωής τους (εμμηναρχή, εγκυμοσύνη, θηλασμός, εμμηνόπαυση). Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θηλασμού, οι διατροφικές τους ανάγκες είναι αυξημένες, ενώ ο κίνδυνος για οστεοπόρωση σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές που περνούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Η διατροφή έχει σχέση με τις 5 από τις 10 πρώτες αιτίες θανάτου για τους άντρες και τις γυναίκες: καρδιοπάθειες, διαβήτης, καρκίνος, εγκεφαλικό και αρτηριοσκλήρυνση. Εντούτοις, οι γυναίκες μπορεί να διατρέχουν περισσότερο κίνδυνο ή να επηρεάζονται διαφορετικά γι’ αυτές τις ασθένειες από ό,τι οι άντρες. Περισσότερες γυναίκες παρά άντρες θα έχουν να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας με την πάροδο του χρόνου.

Οι 4 πρώτες ασθένειες που βασανίζουν τις γυναίκες συνδέονται με τη διατροφή όπως αναιμία, οστεοπόρωση, καρδιοπάθειες και διαβήτη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες μια στις οκτώ γυναίκες έχει κάποιο είδος καρδιοπάθειας. Οι περιπτώσεις καρδιοπαθειών ξεκινούν κοντά στην εμμηνόπαυση και αυξάνονται μετά την ηλικία των 65. Κάποιοι άλλοι παράγοντες που αυξάνουν αυτόν τον κίνδυνο είναι η καθιστική ζωή, ο διαβήτης, η υπέρταση, η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερόλη, η χαμηλή κατανάλωση φυτικών ινών και η κακή διατροφή.

Πρωταρχικός στόχος είναι η μείωση του βάρους αν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος και η σταθεροποίηση των κιλών σε ένα υγιές πλαίσιο (Δείκτης Μάζας Σώματος: 18.5 – 25). Επίσης μια δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένο λίπος, trans λιπαρά, χοληστερόλη και αλάτι είναι βασικές συστάσεις. Επίσης, η προσθήκη 2 γρ. φυτικών στερολών (plant stanols/sterols) ανά μέρα και 25 γρ. φυτικών ινών ανά μέρα φαίνεται να βοηθά αρκετά. Εξίσου σημαντική είναι και η καθημερινή φυσική άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά αφού τα ωφελήματα της καθημερινής άσκησης για την υγεία είναι πλέον αναγνωρισμένα παγκοσμίως.

Οι οξειδωτικές διεργασίες στον οργανισμό μας είναι μια αιτία για την αρχή και την ανάπτυξη της αρτηριοσκλήρυνσης και μπορεί να παίξουν κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη κάποιου καρδιακού προβλήματος. Πολλές μελέτες προσπάθησαν να βρουν ποια φαγητά μπορεί να βοηθήσουν σε αυτό και κατέληξαν σε φαγητά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Μερικά παραδείγματα αυτών των φαγητών είναι τα φρούτα και λαχανικά, η ντομάτα και τα προϊόντα της ντομάτας, το σταφύλι, το ελαιόλαδο, το κακάο και η μαύρη σοκολάτα, φαγητά από σόγια, φαγητά ολικής αλέσεως, μαύρο και πράσινο τσάι και κόκκινο κρασί.

Βάλτε, λοιπόν, αυτά τα φαγητά στη διατροφή σας (με προσοχή στην ολική ποσότητα) για μια γερή καρδιά μακριά από προβλήματα.

 

Οι δράσεις εμπίπτουν στο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Πρόληψη» της EuroLife, που στηρίζει ενέργειες και προγράμματα γύρω από την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, την υγεία και  το περιβάλλον. 

Γιατί η πρόληψη δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι τρόπος ζωής!

 

 

πηγή: Beautiful People