Μύθοι και Αλήθειες για την αθλητική διατροφή

 

Οι αθλητές πάντοτε ψάχνουν τον τρόπο που θα μπορέσουν να αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους και να κερδίσουν ένα αγώνα. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω της προπόνησης είτε μέσω κάποιου είδους διατροφής ή συμπληρώματος διατροφής. Επειδή, όμως, η αθλητική διατροφή είναι μια επιστήμη που συνεχώς αναπτύσσεται, πολλές φορές μπορεί οι αθλητές να πέσουν θύματα παραπληροφόρησης ή αναληθών ισχυρισμών. 
Παρακάτω αναφέρονται μερικοί από αυτούς.
Η ζάχαρη πρέπει να αποφεύγεται πριν την προπόνηση και τον αγώνα. Η ζάχαρη είναι
ένα είδος υδατάνθρακα που είναι μια από τις βασικότερες πηγές ενέργειας για έναν αθλητή. Όταν καταναλώνεται, αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα και έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση κάποιου αθλητή ενώ κάποιον άλλον μπορεί να τον βοηθήσει. Γι’ αυτό καλά θα ήταν ο κάθε αθλητής να δοκιμάσει στην προπόνηση και να ανακαλύψει ο ίδιος τι είναι καλύτερο γι’ αυτόν αφού ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά. 
Τα συμπληρώματα διατροφής δίνουν περισσότερη ενέργεια στους αθλητές. Οι βι-
ταμίνες και τα μέταλλα μπορεί να βοηθήσουν κάποιο αθλητή ο οποίος έχει έλλειψη σε εκείνο το συγκεκριμένο στοιχείο ή να συμπληρώσουν τη διατροφή αν δεν είναι επαρκής. Δεν δίνουν, όμως, περισσότερη ενέργεια. Κατ’ακρίβειαν, δεν δίνουν καθόλου ενέργεια αφού έχουν 0 θερμίδες. 
Τα υγρά χρειάζονται μόνο για αθλήματα που διαρκούν περισσότερο από μια ώρα. Το νερό ή τα αθλητικά ροφήματα (πλούσια σε ιχνοστοιχεία και ζάχαρη για αναπλήρωση) είναι πολύ βοηθητικά και για αθλήματα που διαρκούν λιγότερο από μια ώρα ειδικά κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Με την κατανάλωση υγρών
κατά τη διάρκεια της προπόνησης αποφεύγεται η αφυδάτωση, η οποία είναι μια από τις χειρότερες συνέπειες για την αθλητική απόδοση.
Η καλύτερη αθλητική δίαιτα δίνει 40% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνη και 30% λίπος.
Αυτή η δίαιτα είναι γνωστή ως η δίαιτα της ζώνης και μελέτες έδειξαν πως μπορεί να
επιφέρει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση κάποιου αθλητή, ειδικά στα αθλήματα αντοχής, όπου οι υδατάνθρακες είναι η βασικότερη πηγή ενέργειας. Από τις μελέτες φαίνεται πως ο καλύτερος συνδυασμός για τους αθλητές δίνει 55-58% υδατάνθρακες, 12-15% πρωτεΐνη και περίπου 30% λίπος. 
Για να μην πέφτετε θύματα παραπληροφόρησης, μην πιστεύετε ό,τι ακούτε και  ειδικά εκείνα που δεν έχουν βάση τις επιστημονικές έρευνες και υπόσχονται πολύ εύκολες λύσεις. 
Προσπαθήστε να είστε ενήμεροι με το να παίρνετε τις πληροφορίες από έμπιστες και
έγκυρες πηγές και τις συμβουλές από τους ειδικούς.

 

πηγή: Beautiful People

 

Οι δράσεις εμπίπτουν στο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Πρόληψη» της EuroLife, που στηρίζει ενέργειες και προγράμματα γύρω από την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, την υγεία και  το περιβάλλον. 

Γιατί η πρόληψη δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι τρόπος ζωής!