Οι Δίαιτες YO-YO

 

Όλοι όσοι παλεύουν με το βάρος τους έχουν περάσει από το φαινόμενο ή σύνδρομο του «yo-yo». Προσπαθούν να χάσουν κιλά, τα καταφέρνουν με μεγάλη προσπάθεια και θέληση και σιγά-σιγά, όταν σταματήσουν τη δίαιτα, βλέπουν τα κιλά τους να ανεβαίνουν πάλι πίσω στα αρχικά τους επίπεδα.
Αυτό το φαινόμενο του «yo-yo», όμως, δεν είναι και το καλύτερο για τον οργανισμό μας αφού έρευνες έχουν δείξει πως μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Έρευνες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, κατέληξαν πως μακροπρόθεσμα η λειτουργία του ανοσοποιητικού  συστήματος μειώνεται σε σχέση με το πόσες φορές μια γυναίκα σκόπιμα χάνει βάρος.

Ποιοι είναι οι λόγοι, όμως, που μάς οδηγούν σε αυτό το φαινόμενο;
Ένας από τους κυριότερους λόγους είναι οι πολύ εξαντλητικές και ανορθόδοξες δίαιτες που κάνουμε κατά διαστήματα, ειδικά μέσα στο καλοκαίρι όταν θέλουμε να χάσουμε πολύ γρήγορα κάποια κιλά. Αυτές οι δίαιτες, όμως, καταστρέφουν τον μεταβολισμό μας αφού τον κάνουν πολύ πιο αργό και σιγά-σιγά εξαντλούν και τον οργανισμό μας. Ο πιο αργός μεταβολισμός μπορεί να οδηγήσει και στην πολύ πιο εύκολη αύξηση του βάρους μας όταν ξεκινήσουμε να τρώμε πάλι κανονικά. Σκεφτείτε το έτσι, πόσο καιρό μπορούμε να αντέξουμε στην πολύ αυστηρή δίαιτα των 600 ή 800 θερμίδων την στιγμή που χρειαζόμαστε τουλάχιστον 1600 με 1800 θερμίδες οι γυναίκες και τουλάχιστον 2000 με 2200 οι άντρες (φυσικά, εξαρτάται από το κάθε ξεχωριστό άτομο). Το φαγητό είναι απόλαυση και τρόπος κοινωνικοποίησης και πολύ εύκολα μπορούμε να πέσουμε με τα μούτρα τη στιγμή που το στερούμαστε τόσο πολύ.
Άλλοι λόγοι που οδηγούμαστε σε αυτό το φαινόμενο είναι βιολογικοί. Οι όχι και τόσο λογικές απαιτήσεις που έχουμε από τον οργανισμό μας, οι λάθος δίαιτες που ακολουθούμε κατά καιρούς, η ακινησία και η έλλειψη γυμναστικής, η έλλειψη κινήτρων και η κακή ψυχολογική διάθεση.

Για να σταματήσετε, λοιπόν το σύνδρομο του «yo-yo», δώστε τέρμα στις ανορθόδοξες δίαιτες και ξεκινήστε να τρώτε σωστά. Να θυμάστε πως για να μείνετε σταθεροί στα κιλά σας πρέπει να καταναλώνετε όσες θερμίδες σπαταλάτε και για να χάσετε βάρος πρέπει να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από όσες σπαταλάτε.
Επίσης, μοιράστε τις θερμίδες σε 6 μικρά γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και μην τρώτε μόνο ένα τεράστιο γεύμα τη νύχτα. Τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά, πίνετε πολύ νερό και μη στερείστε τα πάντα για αρκετό διάστημα. Να θυμάστε ότι δεν υπάρχουν απαγορευμένα φαγητά αλλά φαγητά που πρέπει να
τα τρώμε πάντοτε (φρούτα, λαχανικά) και φαγητά που τα τρώμε κάποτε (γλυκά, τηγανητά, πολύ παχυντικά φαγητά). Επίσης, μην ξεγελιέστε από τους όρους «0% λιπαρά» ή «sugar free» ή «fat free» αφού οι θερμίδες υπάρχουν και μπορεί να είναι και περισσότερες.

Παράλληλα, μην ξεχνάτε την κίνησή σας και την καθημερινή άσκηση.

Ο συνδυασμός μιας καλής διατροφής με την καθημερινή άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος διατήρησης του βάρους για μια καλή υγεία.

 

Οι δράσεις εμπίπτουν στο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Πρόληψη» της EuroLife, που στηρίζει ενέργειες και προγράμματα γύρω από την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, την υγεία και  το περιβάλλον. 

Γιατί η πρόληψη δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι τρόπος ζωής!

 

πηγή: Beautiful People