Διατροφή και υγεία: Τα Do’s & Don’ts

 

Oι διατροφικές ανεπάρκειες παραμένουν απειλή για τη ζωή και την υγεία εκατομμυρίων ατόμων σε όλο τον κόσμο. Τι να προσέξουμε και τι να αποφύγουμε, με συμβουλές από τη διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου.

Η σημασία της διατροφής στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των παθήσεων έχει συσχετιστεί επαρκώς. Μολονότι τον τελευταίο αιώνα προόδευσε σημαντικά η επιστημονική κατανόηση της σημασίας διαφόρων θρεπτικών ουσιών για την ανθρώπινη υγεία, οι διατροφικές ανεπάρκειες παραμένουν απειλή για τη ζωή και την υγεία εκατομμυρίων ατόμων σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα των παιδιών.

Αυτό που τρώμε έχει αντίκτυπο στην υγεία μας, τόσο στη φυσική όσο και στην ψυχική μας ευεξία. Αυτό σημαίνει ότι μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να αποτελείται από ποικιλία τροφών στις σωστές αναλογίες και σωστή ποσότητα τροφής και ποτού.

 

Τρώτε ποικιλία φρούτων και λαχανικών

Οφέλη των φρούτων και λαχανικών

Ντομάτα: Πλούσια σε λυκοπένιο, θεωρείται ότι βοηθάει στη μείωση του κινδύνου

εκδήλωσης καρκίνου προστάτη και εντέρου.

Φράουλες, μήλα, παντζάρια: Περιέχουν φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C και

Α.

Αρακάς: Περιέχουν βιταμίνη C και σίδηρο.

Λάχανα: Περιέχουν κάλιο και μαγνήσιο.

Μπανάνες: Περιέχουν αρκετή ποσότητα καλίου, πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Γλυκοπατάτες: Περιέχουν βιταμίνες Α, Β5, Β6. Σπουδαία αντιοξειδωτική δράση.

 

• Τρώτε περισσότερα ψάρια. Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 λίπη, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Κάνουν τα κύτταρα του δέρματος πιο ελαστικά και δυνατά.

• Αποφεύγετε την τακτική κατανάλωση τροφίμων και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης. Αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και φθοράς των δοντιών.

• Τρώτε λιγότερο αλάτι. Σύμφωνα με την British Medical Journal, υπάρχει μία άμεση σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλατιού και υπέρτασης. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μείωση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

• Πίνετε 6-8 ποτήρια νερό κάθε μέρα. Είναι ένα από τα σπουδαιότερα συστατικά για το σώμα.

• Επιλέξτε τρόφιμα που περιέχουν ακόρεστα λίπη, όπως φυτικά έλαια.

• Αποφεύγετε τροφές σε κορεσμένα λιπαρά (πλήρη γαλακτοκομικά, ορατό λίπος στα κρεατικά).

• Αμυλούχοι υδατάνθρακες. Προτιμούμε δημητριακά ολικής άλεσης αφού βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και μάς δίνουν την αίσθηση του κορεσμού για πολύ περισσότερο διάστημα.

Σωματική δραστηριότητα. Θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη τύπου 2 και φυσικά στην απώλεια βάρους ή να έχετε ένα υγιές βάρος.

 

Οι δράσεις εμπίπτουν στο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Πρόληψη» της EuroLife, που στηρίζει ενέργειες και προγράμματα γύρω από την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, την υγεία και  το περιβάλλον. 

Γιατί η πρόληψη δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι τρόπος ζωής!

 

πηγή: Beautiful People