Πώς να μείνετε ενυδατωμένοι; 

 

Το νερό είναι το πιο ουσιώδες θρεπτικό συστατικό για τον ανθρώπινο οργανισμό και υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες μέσα στο σώμα μας.

Περίπου 55% με 60% για τους άντρες και 45% με 55% για τις γυναίκες. Το υψηλότερο ποσοστό νερού στους άντρες οφείλεται στο ότι οι άντρες έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα και οι μύες συγκρατούν περισσότερο νερό παρά το λίπος. Το νερό γεμίζει σχεδόν κάθε κύτταρο και χώρο μεταξύ τους και σχεδόν όλες οι βιοχημικές ενέργειες συμβαίνουν στο νερό.

Επίσης, το νερό συμβάλλει ενεργά σε αυτές τις ενέργειες. Μερικές από τις λειτουργίες του νερού μέσα στον οργανισμό μας είναι ότι λειτουργεί ως διαλύτης αφού προσφέρει το βασικό υγρό για όλες τις χημικές επεξεργασίες που γίνονται μέσα στο σώμα μας. Μεταφέρει ουσίες, σχηματίζει, κατασκευάζει και ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος. Το νερό προσλαμβάνεται και αποβάλλεται από τον οργανισμό μας με διάφορους τρόπους και ελέγχεται από βασικούς μηχανισμούς όπως η δίψα και διάφορες ορμόνες. Μπαίνει στον οργανισμό μας ως υγρό που πίνουμε, από το νερό που βρίσκεται στα φαγητά και ως προϊόν που δημιουργείται από την καύση άλλων θρεπτικών συστατικών. Αποβάλλεται από το κορμί μας μέσω των νεφρών, του δέρματος, των πνευμόνων και των κοπράνων. Ένα ποσοστό νερού πρέπει να αποβάλλεται από τον οργανισμό μας μέσω των ούρων έτσι ώστε να μεταφερθούν έξω από το σώμα μας διάφορα προϊόντα που δεν χρειάζονται. Αυτό ονομάζεται αναγκαστικό χάσιμο νερού αφού είναι αναγκαίο για την επιβίωσή μας αλλά και για καλή υγεία.

Αν και είναι γνωστό πόσο ωφέλιμο είναι το νερό για την καλή υγεία, πολύ λίγος κόσμος πραγματικά παίρνει τόσο νερό όσο χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός. Έτσι οδηγούμαστε στην αφυδάτωση. Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πνευματική και φυσική μας απόδοση αφού ακόμα και το παραμικρό χάσιμο νερού επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των μυών και προκαλεί κούραση. Άλλα συμπτώματα αφυδάτωσης είναι απώλεια όρεξης για φαγητό, ξηρό δέρμα, πόνος στο στομάχι, ζάλη, πονοκέφαλος, ξηρό στόμα, ξηρός βήχας και κίτρινα ούρα.

Πρέπει, λοιπόν, να καταναλώνουμε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και να μη βασιζόμαστε στο αίσθημα της δίψας. Το αίσθημα της δίψας δημιουργείται όταν έχουμε ήδη αφυδατωθεί. Αν γυμνάζεστε, τότε καλά θα ήταν να πίνετε 2 ποτήρια νερό πριν την άσκηση, λίγο νερό κάθε 15-20 λεπτά κατά τη διάρκεια της άσκησης και 2 ποτήρια στο τέλος της άσκησης.

Πολύ σημαντική είναι και η ενυδάτωση για τα παιδιά και ειδικά τα παιδιά που γυμνάζονται! Επίσης, σημαντικές είναι και οι ανάγκες τους σε νερό και ηλεκτρολύτες. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας, λόγω του ψηλότερου ενεργειακού κόστους για την εκτέλεση του αθλήματός τους, παράγουν περισσότερη ζέστη ανά μονάδα σωματικής μάζας από τους ενήλικες, με επακόλουθο την αύξηση της θερμοκρασίας τους. Αν η απώλεια νερού μέσω του ιδρώτα τους είναι πολύ μεγάλη και δεν την αναπληρώνουν, τότε μπορεί να οδηγηθούν εύκολα στην αφυδάτωση.

Για να εμποδιστεί η αφυδάτωση, αυτά τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες θα πρέπει να αναπληρώνονται. Το παιδί μπορεί πολλές φορές να ξεχάσει ή να μη σκεφτεί να πιει νερό και να αναπληρώσει τα υγρά που έχασε, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον προπονητή ή τον γονιό να θυμίζει στο παιδί του να πίνει υγρά, κυρίως αμέσως μετά την προπόνησή του.

Συμβουλές:

• Πίνετε τουλάχιστον 2 ποτήρια νερό όταν ξυπνάτε.

• Πίνετε 2-3 φλιτζάνια νερό 2-3 ώρες πριν από την άσκηση.

• Πίνετε 1 φλιτζάνι νερό με ηλεκτρολύτες 10-20 λεπτά πριν από την άσκηση.

• Πίνετε όσο νερό με ηλεκτρολύτες όσο μπορείτε κάθε 15-20 λεπτά κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων προπόνησης.

• Αντικαταστήστε αμέσως μετά την προπόνηση. Για κάθε κιλό απώλειας πρέπει να πιείτε 2 φλιτζάνια υγρά.

• Συνεχίστε να πίνετε υγρά μετά την προπόνηση προκειμένου να αντικατασταθούν πλήρως όλα τα υγρά που χάθηκαν.

• Έχετε ως στόχο, μέσα σε 2 ώρες μετά από μια προπόνηση ή αγώνα, να επιστρέψετε στο προ ασκήσεως βάρος σας.

• Αποφεύγετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

 

 

Οι δράσεις εμπίπτουν στο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Πρόληψη» της EuroLife, που στηρίζει ενέργειες και προγράμματα γύρω από την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, την υγεία και  το περιβάλλον. 

Γιατί η πρόληψη δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι τρόπος ζωής!

 πηγή: Beautiful People