Επιστροφή στο σχολείο: Σημεία που πρέπει να προσέξετε

 

Όταν οι καλοκαιρινές διακοπές κοντεύουν στο τέλος τους, σιγά σιγά τα παιδιά πρέπει να αρχίζουν να προετοιμάζονται για αυτό. Φυσικά δεν μπορούν από τη μια μέρα στην άλλη να περάσουν από τον ανέμελο ρυθμό του καλοκαιριού στη σταθερή και αυστηρή ρουτίνα που απαιτείται για το σχολείο.

Με βάση το σκεπτικό αυτό, για μια επιτυχή επιστροφή στο σχολείο, είναι καλά οι γονείς να χρησιμοποιούν μία ή δύο εβδομάδες πριν την έναρξη του σχολικού έτους, για να βοηθούν τα παιδιά τους να προσαρμοστούν.

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να έχουν μια ρουτίνα και κάποιους κανόνες για να ακολουθούν. Είναι καθήκον των γονιών να μεριμνήσουν για την τοποθέτηση και τήρηση των ορίων αυτών που κατευθύνουν και προσανατολίζουν τα παιδιά.

Σίγουρα το πρώτο μέλημα είναι η ρύθμιση της ώρας του ύπνου. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστο 8 ώρες ύπνου. Ακόμη καλύτερα 9 ή 10 ώρες ύπνου τα βοηθούν περισσότερο. Οι γονείς πρέπει να αποφασίσουν την ώρα του ύπνου ανάλογα με την ώρα που θα πρέπει να ξυπνήσουν και το χρόνο ύπνου που χρειάζονται.

 Όταν φτάσει η ώρα του ύπνου, τα φώτα κλείνουν και τα παιδιά πανε κρεβάτι. Η τήρηση του κανόνα αυτού είναι μεγάλης σημασίας.

Τουλάχιστο μία ώρα πριν από τον χρόνο που το παιδί παει στο κρεβάτι, πρέπει να διακόπτονται τα παιγνίδια βίντεο, η χρήση έξυπνων κινητών τηλεφώνων και η παρακολούθηση τηλεόρασης. Εάν παίζουν έξω παιγνίδια ή αθλούνται, πρέπει να επιστρέφουν στο σπίτι. Αυτό τους επιτρέπει να ηρεμίζουν, να χαλαρώνουν και έτσι να προετοιμάζονται για ένα καλύτερο ύπνο. 

Ένα ζεστό μπάνιο λίγο πριν από το κρεβάτι, βοηθά. Το μπάνιο είναι προτιμότερο από το ντους, διότι το ντους διεγείρει ενώ το μπάνιο ηρεμίζει.

Επίσης το παιδί μπορεί να φαει κάτι ελαφρύ όπως για παράδειγμα ένα μπισκότο, γάλα, ψωμί με τυρί ή μέλι που είναι δυνατόν να βοηθήσουν το παιδί να αποκοιμηθεί.

Μετά από το μπάνιο και το μικρό σνακ, το παιδί είναι καλά να διαβάσει ένα βιβλίο ή κάτι άλλο που του αρέσει. Για μικρότερα παιδιά, οι γονείς τους μπορούν να τους διαβάζουν κάτι.

Όταν έρθει η προκαθορισμένη ώρα, τα φώτα πρέπει να σβήνουν.

Eκτός από τον ύπνο, η διατροφή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την προετοιμασία για το σχολείο. Τα παιδιά κατά το καλοκαίρι, τρώνε πιο συχνά λιπαρά εδέσματα, γλυκά, τσιπς, τηγανητές πατάτες, παγωτά, σοκολάτες.

Η προετοιμασία για το σχολείο απαιτεί μια καλύτερη διατροφή πιο πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

Παράλληλα τα αναψυκτικά, οι σοκολάτες και άλλα τρόφιμα ή ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη πρέπει να αποφεύγονται. Η καφεΐνη προκαλεί στα παιδιά αϋπνία και διαταραχές του ύπνου. Η κακή διατροφή προκαλεί δυσπεψία και εφιάλτες στα παιδιά.

Συνοπτικά θέλουμε να τονίσουμε ότι η προετοιμασία των παιδιών για την επιστροφή στο σχολείο είναι δύσκολη και πρέπει να αρχίζει τουλάχιστο δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των μαθημάτων.

Η προσαρμογή των παιδιών χρειάζεται χρόνο και είναι απαραίτητη για να αρχίσει το παιδί με επιτυχία τη νέα σχολική του χρονιά.

 

πηγή: Medlook

Συγγραφέας άρθρου:
Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου,
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία,
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος,
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής-Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία