Flexiquit.com

Ένα διαδικτυακό πρόγραμμα-παιχνίδι για την διακοπή του καπνίσματος

 

 

 

To Flexiquit.com είναι ένα διαδικτυακό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από το εργαστήριο Ψυχολογίας της Υγείας και Αγχώδων Διαταραχών, ACThealthy, του Tμήματος Ψυχολογίας, του Πανεπιστημίου Κύπρου, με την στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της Eurolife. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρει βοήθεια και υποστήριξη για τη διακοπή του καπνίσματος, με μόνο ένα κλικ!

Το Flexiquit.com ανταποκρίνεται σε άτομα 12-30 ετών και δίνει την ευκαιρία στον χρήστη να λάβει βοήθεια ανώνυμα και εντελώς δωρεάν. Το μόνο που έχουν να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι είναι να  δημιουργήσουν τον προσωπικό τους λογαριασμό με την χρήση του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου και ένα προσωπικό συνθηματικό για να εξασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων τους.

Κάτι ενδιαφέρον για το πρόγραμμα είναι το ότι μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι, καθώς περιλαμβάνει διάφορες διαδραστικές δραστηριότητες, ασκήσεις, μεταφορές και βίντεο. Ο χρήστης καθοδηγείται από ένα avatar, την Ελίνα, η οποία είναι η συνοδοιπόρος του για το ταξίδι του Flexiquit.com, το οποίο ολοκληρώνεται σε έξι συναντήσεις των 30 περίπου λεπτών.

Αυτό που ξεχωρίζει το Flexiquit.com ανάμεσα σε άλλα προγράμματα είναι το γεγονός ότι συνυπολογίζει 3 βασικά «Σ», που συντηρούν τον φαύλο κύκλο της συνήθειας του καπνίσματος: Τις Σκέψεις, τις Συμπεριφορές και τα Συναισθήματα. Συνεπώς, το πρόγραμμα βοηθά το χρήστη να βρει τρόπους να δουλέψει αυτά τα 3 «Σ», να κινητοποιηθεί από τις αξίες του και να «σπάσει» τον κύκλο του καπνίσματος.

Αξίζει λοιπόν 30 λεπτά από την καθημερινότητα μας για να σώσουμε άλλα τόσα χρόνια από τη ζωή μας!

 

Άρτεμης Θεοφάνους & Μαρία Καρεκλα, Ph.D.

 

Οι δράσεις εμπίπτουν στο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Πρόληψη» της EuroLife, που στηρίζει ενέργειες και προγράμματα γύρω από την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, την υγεία και  το περιβάλλον. 

Γιατί η πρόληψη δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι τρόπος ζωής!