Οι αρρώστιες του Καλοκαιριού

(heatillnesses)

 

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ειδικά όταν γυμνάζεστε έξω σε ένα ζεστό και ξηρό καιρό, μπορούν να χαθούν τεράστιες ποσότητες υγρών μέσω του ιδρώτα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες (heat cramps), εξουθένωση (heat exhaustion) ή μέχρι και λιποθυμία (heatstroke) που είναι γνωστές ως «αρρώστιες της ζέστης» (heat illness).

Οι κράμπες μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια ή μετά τη άσκηση και συμβαίνουν συνήθως σε συγκεκριμένους μυς που ασκούνται εκείνη την ώρα. Ο πιο πιθανός λόγος για αυτές τις κράμπες είναι μια ανισορροπία στις ποσότητες υγρών και ηλεκτρολυτών (κάλιο, νάτριο και χλώριο) του κορμιού. Οι σπασμοί των μυών συνήθως συμβαίνουν όταν δεν αναπληρωθούν οι ηλεκτρολύτες που χάθηκαν μέσω του ιδρώτα. Η θεραπεία για αυτές τις κράμπες είναι ξεκούραση και κατανάλωση αρκετών υγρών.

Η εξουθένωση από τη ζέστη μπορεί να προκληθεί από μείωση στον όγκο του αίματος λόγω υπερβολικής εφίδρωσης (ιδρώτα). Το αίμα τότε κατευθύνεται στα άκρα και μπορεί να νιώσετε κάποια ζάλη και μπορεί ακόμα να φέρει και λιποθυμία. Άλλα συμπτώματα είναι η ναυτία και η υπερβολική κούραση. Η θεραπεία σ’ αυτή την περίπτωση είναι η ξεκούραση και η κατανάλωση υγρών που περιέχουν ηλεκτρολύτες. Επίσης, η ιατρική περίθαλψη μπορεί να είναι αναγκαία σε κάποιες περιπτώσεις.

Η λιποθυμία από τη ζέστη ή άλλως γνωστό ως heatstroke είναι μια κατάσταση που χρειάζεται οπωσδήποτε ιατρική περίθαλψη. Ο ιδρώτας συνήθως σταματά και το δέρμα γίνεται ξηρό και πολύ ζεστό. Άλλα συμπτώματα είναι δυνατός πονοκέφαλος, εμετός, και απώλεια προσανατολισμού. Σε ακραίες περιπτώσεις και αν δεν παρθούν τα απαραίτητα μέτρα, μπορεί να φέρει μέχρι και θάνατο. Η θεραπεία περιλαμβάνει άμεση μείωση της θερμοκρασίας του σώματος με κρύο νερό και νοσοκομειακή φροντίδα. Αν, λοιπόν, σκοπεύετε να γυμνάζεστε αυτό το καλοκαίρι, φροντίστε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή αυτών των καταστάσεων.

Ένα άλλο σημαντικό γεγονός που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως η δίψα δεν είναι ο καλύτερος δείκτης για το πότε χρειάζεστε νερό. Μέχρι την ώρα που θα νιώσετε δίψα, το κορμί σας είναι ήδη αφυδατωμένο. Γι’ αυτούς τους λόγους, φροντίστε να καταναλώσετε αρκετά υγρά πριν να ξεκινήσετε την άσκησή σας αφού αυτό θα βοηθήσει τρομερά στην αποφυγή της αφυδάτωσης. Επίσης, καλό είναι να πιείτε δυο ποτήρια νερό δυο ώρες πριν να γυμναστείτε καθώς και κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μια καλή ιδέα είναι να πίνετε λίγο νερό κάθε 10-15 λεπτά που γυμνάζεστε. Εξίσου σημαντική είναι και η αναπλήρωση υγρών μετά το τέλος της άσκησης σας.

Καλό θα ήταν να ζυγίζεστε πριν και μετά την άσκηση για να δείτε ποσά υγρά έχετε χάσει. Ο κανόνας είναι πως πρέπει να πίνετε 3 ποτήρια νερό για κάθε μισό κιλό που έχετε χάσει.

Εκτός από νερό, αλλά ροφήματα που βοηθούν είναι τα ροφήματα που περιέχουν υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες.

 

Οι δράσεις εμπίπτουν στο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Πρόληψη» της EuroLife, που στηρίζει ενέργειες και προγράμματα γύρω από την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, την υγεία και  το περιβάλλον. 

Γιατί η πρόληψη δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι τρόπος ζωής!

 

πηγή: Beautiful People