Καλοκαίρι τέλος. Επιστροφή στη ρουτίνα και στην καλή διατροφή

 

Δυστυχώς το καλοκαίρι έχει τελειώσει και σιγά-σιγά επιστρέφουμε όλοι πίσω στη ρουτίνα και στη σωστή διατροφή. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό πληθυσμού που βάζει κάποια κιλά εν καιρώ καλοκαιρινών διακοπών. Ο λόγος είναι απλός, λόγω της χαλάρωσης που υπάρχει με τις διακοπές, τείνουμε να ξεφεύγουμε λίγο από τις διατροφικές μας συνήθειες και να τρώμε περισσότερο ή περισσότερα γλυκά όπως παγωτά ή να πίνουμε περισσότερο αλκοόλ. Επίσης, υπάρχει και μείωση σωματικής άσκησης που αυτό ισοδυναμεί με λιγότερες θερμίδες που σπαταλούμε. Έτσι, αν οι θερμίδες που καταναλώνουμε είναι περισσότερες από αυτές που σπαταλούμε τότε, θα υπάρξει αύξηση βάρους.

Με μια σωστή διατροφή μπορούμε να επιστρέψουμε στα κανονικά μας επίπεδα. Αν ο στόχος είναι να χάσουμε αυτά τα κιλά που βάλαμε, τότε καλό θα ήταν να μειώσουμε λίγο τις ολικές θερμίδες που καταναλώνουμε και να αυξήσουμε την άσκησή μας. Πάντοτε, όμως, μέσα στο πλαίσιο μιας σωστής και υγιεινής διατροφής.

Ξεκινούμε από το πρόγευμα. Ένα καλό πρόγευμα θα πρέπει να περιέχει υδατάνθρακες αφού το βασικό στοιχείο που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για να μάς δώσει ενέργεια είναι η γλυκόζη. Τη γλυκόζη την παίρνουμε από φαγητά πλούσια σε υδατάνθρακες όπως ψωμί, δημητριακά, φρούτα, ρύζι, μακαρόνια. Ένα καλύτερο ακόμα πρόγευμα είναι όταν συνδυάζουμε αυτά τα φαγητά με πρωτεΐνη έτσι ώστε αυτό να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της γλυκόζης στο αίμα. Παραδείγματα φαγητών πλούσια σε πρωτεΐνη είναι άπαχο τυρί, γαλοπούλα, άπαχο γάλα και άπαχο γιαούρτι.

Το κυρίως γεύμα μας θα πρέπει να είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες έτσι ώστε να μάς δώσει την απαραίτητη ενέργεια για την συνέχεια της μέρας. Καλό θα ήταν να περιέχει λίγη ποσότητα από

υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, λαχανικά και λίγο λίπος (υπό τη μορφή ελαιολάδου). Εξάλλου, ποικιλία, μέτρια ποσότητα και ισορροπία γευμάτων είναι οι τρεις αρχές μιας σωστής διατροφής.

Το τι πρέπει να προσέχουμε είναι τις πολύ λιπαρές τροφές. Λίγο λίπος είναι απαραίτητο για την υγεία μας αλλά συνήθως καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες από ότ,ι χρειαζόμαστε με αποτέλεσμα να υποσκάπτουμε την υγεία μας αφού ανεβάζουμε την ολική μας χοληστερόλη, την LDL (κακή) χοληστερόλη. Αυτό οδηγεί στην παχυσαρκία που με τη σειρά της μπορεί να φέρει τόσες άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Για ενδιάμεσα ή «snacking» καλές επιλογές είναι τα ωμά λαχανικά, όπως καρότα, μπρόκολο, πράσινο πιπέρι, σέλινο ή αγγουράκια. Επίσης φρέσκα φρούτα, όπως μήλο, πορτοκάλι, μπανάνα, ροδάκινα, γκρέιπφρουτ, πεπόνι, καρπούζι, φράουλες ή φορμόζες. Να θυμάστε εδώ, όμως, πως και τα φρούτα έχουν ζάχαρη (φρουκτόζη) άρα και θερμίδες, γι’ αυτό να τα τρώτε στη σωστή ποσότητα και μην το παρακάνετε. Επίσης, άλλα υγιεινά ενδιάμεσα είναι σιταροπούλα ή ποπ-κορν (χωρίς βούτυρο ή επιπλέον αλάτι), ολικής αλέσεως δημητριακά, χαμηλά σε λιπαρά γιαουρτάκια φρούτου ή παγωτό διαίτης.

Συνδυάστε, λοιπόν, την άσκησή σας με μια σωστή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε φαγητά ολικής αλέσεως, μειωμένη σε λιπαρά και προσεγμένη στην ποσότητα που καταναλώνετε και θα έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε.

 

Οι δράσεις εμπίπτουν στο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Πρόληψη» της EuroLife, που στηρίζει ενέργειες και προγράμματα γύρω από την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, την υγεία και  το περιβάλλον. 

Γιατί η πρόληψη δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι τρόπος ζωής!

 

πηγή: Beautiful People