Μερίδες και τσιμπήματα. Πόσο μας ξεγελούν;

 

Πολλές φορές ακούμε άτομα να λένε πως δεν τρώνε τίποτα αλλά δεν τα καταφέρνουν να χάσουν κιλά και νιώθουν πάντα πως ποτέ δεν θα τα καταφέρουν να χάσουν κιλά. Το τι συμβαίνει, όμως, είναι πως πολλές φορές τείνουμε να μην υπολογίζουμε καλά την ποσότητα που τρώμε και να υπολογίζουμε περισσότερο την ώρα που γυμναζόμαστε.

Σύμφωνα μάλιστα, με μια έρευνα στο New England Journal of Medicine, τα άτομα που έκαναν δίαιτα υποτιμούσαν την ποσότητα που έτρωγαν κατά 47% και υπερτιμούσαν τη γυμναστική που έκαναν κατά 51%. Επίσης, κάποιοι επιστήμονες από το USDA Human Nutrition Research Center στο Maryland, ρώτησαν 98 άντρες και γυναίκες τι έφαγαν σε περίοδο 24 ωρών και βρήκαν πως έξι στις εφτά γυναίκες υποτίμησαν το τι έτρωγαν κατά 621 θερμίδες και έξι στους δέκα άντρες υποτίμησαν το τι έτρωγαν κατά 581 θερμίδες. Όταν, επίσης, το American Cancer Institute έκανε μια μελέτη ρωτώντας άτομα να καθορίζουν τι είναι μια διατροφική μερίδα οκτώ διαφορετικών φαγητών, μόνο το 1% τα βρήκε όλα σωστά.

Το τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό είναι να γράψουμε το τι ακριβώς καταναλώνουμε σε μια μέρα και τα αποτελέσματα θα μας εκπλήξουν. Προσπαθήστε να γράψετε ακόμα και μια μπουκιά φαγητού που φάγατε και θα ξαφνιαστείτε με τις ολικές θερμίδες που τελικά καταναλώνουμε χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι. Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές, καταναλώνουμε περίπου 1,000,000 θερμίδες το χρόνο. Μόνο με 25 θερμίδες περισσότερες από ό,τι σπαταλούμε την ημέρα, αλλά ισοδυναμεί με ένα κιλό αύξηση τον χρόνο και σε δέκα χρόνια δέκα κιλά! Θα πείτε «τι είναι 25 θερμίδες;». Παρακάτω παρατίθενται κάποια παραδείγματα φαγητών που δεν καταλαβαίνουμε πως έχουν θερμίδες.

Ας ξεκινήσουμε με τα τσιπς. Ένα πατατάκι τσιπς κανονικό, όχι διαίτης, έχει περίπου 8-10 θερμίδες, δηλαδή αν τσιμπήσουμε από ένα κουτάκι 2-3 τσιπς, έχουμε πάρει γύρω στις 30 θερμίδες χωρίς να το πάρουμε είδηση. Το ίδιο ισχύει και για τις τηγανητές πατάτες. Περίπου 14 πατάτες είναι γύρω στις 200 θερμίδες, ποιος όμως θα φάει μόνο 14;

Για το επόμενο παράδειγμα, να πάρουμε κάτι υγιεινό. Το σταφύλι για παράδειγμα. Περίπου 12 ρώγες σταφυλιού δίνουν 80 θερμίδες που ισοδυναμούν με ένα φρούτο. Αν, όμως, πάρουμε το μπολ και ξεκινήσουμε να τρώμε σταφύλι, το πιο πιθανόν είναι να φάμε πολύ περισσότερο από 12 ρώγες και έτσι σιγά-σιγά οι θερμίδες θα μαζεύονται.

Ακόμα και η τσίχλα, αν δεν είναι sugar free, μπορεί να δώσει μέχρι και 10 θερμίδες ανά τσίχλα. Σκεφτείτε κάποιον που καταναλώνει τρεις τσίχλες την ημέρα, αυτό τού δίνει αυτόματα 30 θερμίδες.

Τι γίνεται με το αγαπημένο γλυκό όλων μας, τη σοκολάτα; Ένα μικρό κομμάτι, μια μπουκιά σοκολάτας μπορεί να ισοδυναμεί μέχρι και 35-40 θερμίδες (εξαρτάται από το είδος σοκολάτας). Αν θέλετε να δοκιμάσετε τις Μ&Μs, μια Μ&Μ δίνει 4,3 θερμίδες!

Το τυρί είναι ένα άλλο φαγητό που μάς ξεγελά εύκολα. Μια μπουκιά τυρί κανονικό cheddar δίνει περίπου 55 θερμίδες ενώ το light δίνει περίπου 35 θερμίδες.

Αυτά είναι μόνο κάποια μικρο-παραδείγματα, απλώς για να αντιληφθούμε πόσο εύκολα μαζεύονται οι θερμίδες και γιατί ίσως να δυσκολευόμαστε να χάσουμε κιλά αφού νιώθουμε πως δεν τρώμε.

Αν είναι έτσι τα πράγματα, μην απογοητεύεστε. Εκείνο που πρέπει να καταλάβετε είναι πως, για να χάσετε κιλά και να διατηρηθείτε στα κιλά σας, πρέπει να αλλάξετε ολοκληρωτικά τη στάση σας προς τη διατροφή και να αλλάξετε τον τρόπο ζωής. Γράψτε το τι τρώτε ακριβώς για 2-3 μέρες και δείτε πού κάνετε το λάθος. Στη συνέχεια, δίνουμε κάποιες ιδέες που μπορείτε να εφαρμόσετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα έτσι ώστε να μην μπαίνετε στο πειρασμό για διατροφικές αμαρτίες. Αυτές, όμως, θα πρέπει να σας γίνουν βίωμα.

Πάντοτε να πηγαίνετε χορτάτοι στην υπεραγορά για ψώνια. Αν πάτε πεινασμένοι, τότε θα μπείτε σε μεγάλο πειρασμό να αγοράσετε λιχουδιές ψηλές σε λιπαρά και θερμίδες ενώ άλλοτε δεν θα τις αγοράζατε. Επίσης, πάντοτε να πηγαίνετε με μια λίστα στην υπεραγορά και προσπαθήστε να μην αγοράσετε τίποτα εκτός λίστας.

Αν θα πάτε έξω για φαγητό, μη μείνετε νηστικοί όλη μέρα για να φάτε καλά το βράδυ. Συνήθως, δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πείνα μας και τρώμε πολύ περισσότερα από ό,τι πρέπει. Καλύτερα είναι να φάτε ένα ελαφρύ μεσημεριανό και 2-3 μικρά σνακ κατά τη διάρκεια της μέρας πριν πάτε έξω.

Πάντα να έχετε μαζί σας σνακ όπως ένα φρούτο ή λαχανικά ή ένα γιαουρτάκι άπαχο ή 2-3 κράκερ διαίτης ή κάποια μπάρα δημητριακών ή λίγα δημητριακά. Αυτά είναι καλά για περιπτώσεις όπου δεν καταφέρατε να φάτε για πολύ χρόνο και αρχίσατε να πεινάτε. Έτσι, δεν μπαίνετε σε πειρασμό να αγοράσετε ένα σνακ πιο λιπαρό και πιο ψηλό σε θερμίδες. Επίσης, να θυμάστε πάντα να τρώτε 5-6 μικρά γεύματα την ημέρα παρά ένα μεγάλο και λιπαρό γεύμα τη νύχτα.

Σε συνδυασμό με όλα αυτά, μην ξεχνάτε και την άσκησή σας. Καθημερινή άσκηση για 30-60 λεπτά θα σάς βοηθήσει να πετύχετε πιο εύκολα τον στόχο σας.

 

Οι δράσεις εμπίπτουν στο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Πρόληψη» της EuroLife, που στηρίζει ενέργειες και προγράμματα γύρω από την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, την υγεία και  το περιβάλλον. 

Γιατί η πρόληψη δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι τρόπος ζωής!

 

 

 

πηγή: Beautiful People