Πόσο σημαντικός είναι ο σίδηρος

 

 

Κάποιος αθλητής ή κάποιος που γυμνάζεται σκληρά, έχει ψηλότερες απαιτήσεις σιδήρου καθώς τα αποθέματα εξαντλούνται πολύ πιο εύκολα από κάποιον που δεν γυμνάζεται. Οι γυναίκες είναι ακόμα σε πιο ψηλό κίνδυνο για εξάντληση σιδήρου και συνήθως δυσκολεύονται στο να κρατήσουν τον σίδηρό τους ή τα αποθέματά του σε υψηλά επίπεδα.

Ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικός για τους αθλητές ή όσους γυμνάζονται συστηματικά λόγω του ρόλου του στη μεταφορά οξυγόνου και του μεταβολισμού ενέργειας.

Ο σίδηρος είναι αναγκαίος: για τη σύνδεση των πρωτεϊνών που μεταφέρουν οξυγόνο (αιμοσφαιρίνη στο αίμα και μυοσφαιρίνη στον μυ), ως συστατικό στοιχείο του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρονίων που ελέγχει την απελευθέρωση ενέργειας από τα κύτταρα (electron transfer system), ως συστατικό στοιχείο ενός συστήματος ενζύμων απαραίτητο για τη παραγωγή DNA (ribonucleotide reductase enzyme), ως καταλύτης στην παραγωγή των ελεύθερων ριζών και για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η μείωση σιδήρου μπορεί να επηρεάζει πολύ αρνητικά την αθλητική απόδοση με δυο τρόπους. Πρώτα μπορεί να επηρεάσει τη παραγωγή αιμοσφαιρίνης και με αυτό το τρόπο να μειωθεί το οξυγόνο με αποτέλεσμα να μειώνεται η μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς και δεύτερο μειώνει την ικανότητα του μυ να χρησιμοποιήσει οξυγόνο για τη παραγωγή ενέργειας (στη μορφή ATP) με αποτέλεσμα να επηρεάζει αρνητικά τη αερόβια ικανότητα.

Το σώμα μας δεν μπορεί να κατασκευάσει τον δικό του σίδηρο και γι’ αυτό βασίζεται στη διατροφή για να πάρει καθημερινώς τον σίδηρο που χρειάζεται. Οι δίαιτες που είναι ελλιπείς σε θερμίδες ή οι δίαιτες που δεν περιέχουν κρέας (χορτοφαγικές) είναι και πολύ χαμηλές σε περιεκτικότητα σιδήρου. Το κρέας, το συκώτι, τα θαλασσινά και το κοτόπουλο θεωρούνται οι καλύτερες πηγές σιδήρου και στη συνέχεια ακολουθούν τα δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο, τα όσπρια, τα λαχανικά και τα αβγά.

Επίσης υπάρχουν φαγητά που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη απορρόφηση σιδήρου (βιοδιαθεσιμότητα) και άλλα που μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση σιδήρου. Οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C όπως σαλάτες, λαχανικά, φρούτα και χυμοί βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση σιδήρου, ενώ το τσάι, ο καφές, το κόκκινο κρασί και τα φαγητά πλούσια σε ασβέστιο όπως γάλα και τυριά, θεωρούνται ανασταλτικοί παράγοντες στην απορρόφηση σιδήρου.

Άρα, λοιπόν, για μια καλύτερη αθλητική απόδοση πρέπει να καταναλώνονται κάθε μέρα τα φαγητά πλούσια σε σίδηρο. Για την καλύτερη απορρόφηση σιδήρου καλό θα ήταν να συμπληρώναμε το γεύμα μας με ένα ποτήρι χυμό ή φρούτα.

 

Οι δράσεις εμπίπτουν στο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Πρόληψη» της EuroLife, που στηρίζει ενέργειες και προγράμματα γύρω από την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, την υγεία και  το περιβάλλον. 

Γιατί η πρόληψη δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι τρόπος ζωής!

 

 

πηγή: Beautiful People