Super Τροφές

Υπάρχουν κάποιες τροφές, κάπως υποτιμημένες, που ανεβαίνουν στο πρώτο σκαλί των επιλογών όσων ασχολούνται με την υγεία του οργανισμού τους, αλλά και την ομορφιά τους και που λειτουργούν στον ανθρώπινο οργανισμό όπως το σπανάκι στον Ποπάι, εφοδιάζοντάς τον με δύναμη και ενέργεια.

Açaiberry: Το θαυματουργό μοβ μούρο από τη Βραζιλία, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά (ιδανικό για την πρόληψη της γήρανσης και την ενίσχυση του κολλαγόνου), θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς περιέχει -μεταξύ άλλων- βιταμίνες Α, C, και Ω3, ενώ βοηθά στη δίαιτα, αφού η κατανάλωσή του κρατάει την ενέργεια σε υψηλά επίπεδα και παρέχει στον οργανισμό απαραίτητες βιταμίνες για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Κινόα: Η κινόα περιέχει 20 απαραίτητα αμινοξέα, ενώ η ποιότητα των πρωτεϊνών που περιέχει ταιριάζει πολύ με εκείνες του γάλακτος. Ο σπόρος της κινόα προσομοιάζει με αυτόν των παντζαριών και του σπανακιού. Έχει τη διπλάσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σε σχέση με το ρύζι και το σιτάρι αλλά είναι πλούσια σε μέταλλα όπως το ασβέστιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Το μαγγάνιο βοηθά στη πήξη του αίματος, στο μεταβολισμό του λίπους και των υδατανθράκων και στη ρύθμιση του σακχάρου. Επίσης, η κινόα περιέχει καλά επίπεδα βιταμίνης του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο και φυτικές ίνες που βοηθούν στη καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και μειώνουν το αίσθημα της πείνας. Μπορεί να καταναλωθεί στο πρωινό σας γεύμα ως δημητριακό, στο μεσημεριανό μέσα στη σαλάτα σας ή ακόμα και στο δείπνο σας, σαν συνοδευτικό. Είναι χωρίς γλουτένη και περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από 8-22% ποσοστό μεγαλύτερο μέσο όρο από τα κοινά δημητριακά, ρύζι, σιτηρά, κριθάρι.

Gojiberry: Άλλο ένα «μαγικό» μούρο, σε κόκκινο χρώμα, με προέλευση από τα Ιμαλάια. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, περιέχει μέταλλα και αμινοξέα, που βοηθούν στην αναγέννηση των κυττάρων και όχι μόνο, ενώ θεωρείται επίσης ότι ανεβάζει και τη λίμπιντο. Επιπλέον, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ έχει και λιποδιαλυτικές ιδιότητες. Το Goji θεωρείται το καλύτερο αντιγηραντικό σνακ, αφού καταναλώνεται ωμό ως αποξηραμένο φρούτο δηλαδή, ή σε μορφή χυμού. Κι όταν συνδυαστεί με ξηρούς καρπούς, τότε έχουμε ένα super σνακ -δυναμίτη υγείας!

Chiaseeds: Οι σπόροι από το Μεξικό μέχρι χθες θεωρούνταν σούπερ τροφή και φάρμακο των Αζτέκων, μέχρι που οι «ανασκαφές» στο παρελθόν, τους έφεραν στο προσκήνιο. Στην όψη, οι σπόροι «chia» (η λέξη σημαίνει «δύναμη»), μοιάζουν με μικροσκοπικά φασόλια, που προσφέρουν τεράστια οφέλη στον οργανισμό μας. Πλούσιοι σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, και αντιοξειδωτικές ουσίες. Βοηθούν σε προβλήματα δυσκοιλιότητας, σε προβλήματα με το σακχαρώδη διαβήτη, ενώ η κατανάλωσή τους προσφέρει αίσθημα πληρότητας στον οργανισμό και προφυλάσσει από επεισόδια υπερφαγίας.

Dragonfruit: Το Dragon fruit ή αλλιώς «Pitaya» είναι καρπός κάκτου που ευδοκιμεί στο Μεξικό, Κεντρική / Νότια Αμερική, Ανατολική Ασία, Νότια Αυστραλία και την Βόρεια Κίνα, ενώ τώρα κυκλοφορεί και στην Κύπρο. Είναι ζουμερό φρούτο, με υπέροχο ροζ χρώμα εξωτερικά, λευκή σάρκα και φλούδα που μοιάζει με το δέρμα του δράκου, απ’ όπου πήρε και το όνομά του. Έχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, B1, B2, B3, βελτιώνει την όραση, τα προβλήματα άσθματος και βήχα.

Kουρκουμάς : Πρόκειται για μπαχαρικό που προέρχεται από το φυτό κουρκούμη (turmeric) και θεωρείται το πιο αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής στον κόσμο. Έχει επίσης ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό. Χρησιμοποιείται συνήθως στην ασιατική κουζίνα. Έχει μια ζεστή, πικρή γεύση και χρησιμοποιείται συχνά για να δώσει γεύση και χρώμα σε σκόνες κάρυ, μουστάρδες, βούτυρα και τυριά. Αλλά η ρίζα του κουρκουμά χρησιμοποιείται επίσης ευρέως και στην ιατρική. Έχει μια κίτρινου χρώματος χημική ουσία, που ονομάζεται κουρκουμίνη, η οποία χρησιμοποιείται συχνά για να δώσει χρώμα σε διάφορα τρόφιμα και καλλυντικά.

 

Οι δράσεις εμπίπτουν στο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Πρόληψη» της EuroLife, που στηρίζει ενέργειες και προγράμματα γύρω από την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, την υγεία και  το περιβάλλον. 

Γιατί η πρόληψη δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι τρόπος ζωής!

 

Αναδημοσίευση απο DownTown