Οι 4 πιο σημαντικοί τύποι άσκησης

 

Η άσκηση είναι το κλειδί για την καλή υγεία, αλλά έχουμε την τάση να περιορίζουμε τον εαυτό μας σε ένα ή δύο είδη δραστηριοτήτων. Οι άνθρωποι κάνουν ό,τι απολαμβάνουν ή ό,τι αισθάνονται αποτελεσματικότερο, με αποτέλεσμα να παρακάμπτουν ορισμένες ασκήσεις. Στην πραγματικότητα, όλοι πρέπει να κάνουμε
αερόβια, ενδυνάμωση, ευλυγισία και να ενισχύουμε και να ασκούμε την ισορροπία. Θα αναφέρω τι πρέπει να γνωρίζετε για κάθε τύπο άσκησης.

ΑΕΡΌΒΙΑ ΆΣΚΗΣΗ
Η αερόβια άσκηση, η οποία αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή, είναι σημαντική για πολλές λειτουργίες του σώματος. Δίνει στην καρδιά και στους πνεύμονές σας δύναμη και αυξάνει την αντοχή. Εάν δεν νιώθετε άνετα να ανεβείτε σκάλες, αυτή είναι μια καλή ένδειξη ότι χρειάζεστε περισσότερη αερόβια άσκηση για να βοηθήσετε την καρδιά και τους πνεύμονές σας να πάρουν αρκετό αίμα στους μυς ώστε να τους βοηθήσετε να εργαστούν αποτελεσματικότερα.
Η αερόβια άσκηση βοηθά επίσης στο να χαλαρώσει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να κάψει το σωματικό λίπος, να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να μειώσει τη φλεγμονή, να ενισχύσει τη διάθεση και να αυξήσει την «καλή» HDL χοληστερόλη. Σε συνδυασμό με την απώλεια βάρους, μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα «κακής» LDL χοληστερόλης. Μακροπρόθεσμα, η αερόβια άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη τύπου 2, καρκίνου μαστού, κατάθλιψης και πτώσεων.

ΕΝΔΥΝΆΜΩΣΗ
Καθώς μεγαλώνουμε χάνουμε μυϊκή μάζα. Η προπόνηση ενδυνάμωσης την επαναφέρει. Η τακτική προπόνηση ενδυνάμωσης θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο σίγουροι και ικανοί για καθημερινά καθήκοντα, όπως η μεταφορά διαφόρων αντικειμένων, η χειρωνακτική εργασία και η άρση βαρύτερων αντικειμένων γύρω από το σπίτι. Η ενδυνάμωση θα σας βοηθήσει επίσης να σηκωθείτε από μια καρέκλα άνετα, να σηκωθείτε από το πάτωμα και να ανεβείτε καλύτερα τις σκάλες.
Η ενίσχυση των μυών όχι μόνο σας καθιστά ισχυρότερους, αλλά και τονώνει την ανάπτυξη των οστών, μειώνει το σάκχαρο στο αίμα, βοηθάει στον έλεγχο του βάρους, βελτιώνει την ισορροπία και τη στάση του σώματος και μειώνει το στρες και τον πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης και στις αρθρώσεις. Με την βοήθεια ενός καταρτισμένου γυμναστή μπορεί να σχεδιαστεί ένα σωστό πρόγραμμα δύναμης που θα σάς βοηθήσει ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι σάς!

ΕΥΛΥΓΙΣΊΑ
Η ευλυγισία συμβάλλει στην ευελιξία. Σε νεαρές ηλικίες οι μύες μας είναι πιο
ευέλικτοι και πιο υγιείς. Καθώς μεγαλώνουμε αυτό χάνεται και προκαλείται απώλεια ευελιξίας στους μύες και τους τένοντες. Οι μύες μειώνονται και δεν λειτουργούν σωστά. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για μυϊκές κράμπες και πόνο, μυϊκές βλάβες, πόνο στις αρθρώσεις και πτώση και καθιστά επίσης δύσκολο να κάνετε καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να σκύψετε προς τα κάτω για να δέσετε τα παπούτσια σας.
Παρόλ’ αυτά, η διάταση των μυών τούς καθιστά συνήθως πιο εύκαμπτους και πιο ευέλικτους, πράγμα που αυξάνει την εμβέλειά σας και μειώνει τον πόνο και τον κίνδυνο τραυματισμού. Στόχος, κάθε φορά που τελειώνετε ένα πρόγραμμα άσκησης καθώς οι μύες σας είναι ζεστοί, να αφιερώνετε λίγα λεπτά για διάταση των
μυών. Είναι σημαντικό μη διατείνεται υπερβολικά τους μυς σας μετά από άσκηση γιατί θα προκληθεί τραυματισμός.

ΙΣΟΡΡΟΠΊΑ
Η βελτίωση της ισορροπίας σάς κάνει να αισθάνεστε πιο σταθεροί στα πόδια σας και βοηθά στην πρόληψη πτώσεων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς γερνάμε, όταν τα συστήματα που μας βοηθούν να διατηρήσουμε την ισορροπία - όραση, ακοή, οι μύες και οι αρθρώσεις των ποδιών μας, τείνουν να καταρρέουν. Τα καλά νέα είναι ότι η
προπόνηση στην ισορροπία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και αντιστροφή αυτών των απωλειών.
Πολλά προπονητικά κέντρα και γυμναστήρια προσφέρουν μαθήματα άσκησης με γνώμονα την ισορροπία, όπως γιόγκα, ενόργανη, ρυθμική κ.τ.λ. Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε αυτό το είδος άσκησης, ακόμα κι αν αισθάνεστε ότι δεν έχετε προβλήματα ισορροπίας. 
Μπορείτε επίσης να πάτε σε ένα γυμναστή ή φυσικοθεραπευτή, ο οποίος μπορεί να καθορίσει τις τρέχουσες ικανότητες ισορροπίας σας και να καθορίσει συγκεκριμένες ασκήσεις για να στοχεύσετε τις περιοχές αδυναμίας σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν είχατε πτώση ή σχεδόν πτώση ή εάν έχετε φόβο να πέσετε. Τυπικές ασκήσεις ισορροπίας περιλαμβάνουν το να στέκεστε σε ένα πόδι ή να περπατάτε με
τις φτέρνες ή και με τα δάχτυλα, με τα μάτια σας ανοικτά ή κλειστά.

 

Οι δράσεις εμπίπτουν στο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Πρόληψη» της EuroLife, που στηρίζει ενέργειες και προγράμματα γύρω από την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, την υγεία και  το περιβάλλον. 

Γιατί η πρόληψη δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι τρόπος ζωής!

 

 

πηγή: Beautiful People