Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τις ιώσεις

 

 

 

Η πνευμονολόγος μάς λέει όσα πρέπει να ξέρουμε για τις ιώσεις και τι μέτρα θα μπορούσαμε να λάβουμε για την αποφυγή τους.

Μετά από ένα ξηρό καλοκαίρι, τι ιώσεις πρέπει να προσέξουμε με το ξεκίνημα του φθινοπώρου;

Καθώς το καλοκαίρι δίνει σιγά-σιγά τη σειρά του στο φθινόπωρο, κάθε χρόνο, με την πρώτη ψύχρα, παρατηρούνται και τα πρώτα κρούσματα των εποχικών ιώσεων, όπως της γρίπης, του κοινού κρυολογήματος κ.ά. Οι ιώσεις αυτές, ως επί το πλείστον, προσβάλλουν το αναπνευστικό μας σύστημα. Οι συνεχείς και απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας, που είναι το κύριο χαρακτηριστικό του φθινοπώρου, αποτελούν την κύρια αιτία εμφάνισης μιας ίωσης. Ταυτοχρόνως, η μη ισορροπημένη διατροφή, η κόπωση και η αυξημένη υγρασία συνιστούν επιπρόσθετους παράγοντες για κρούσματα ρινοφαρυγγίτιδας, αμυγδαλίτιδας κ.ά.

Ποιες ιώσεις εμφανίζονται αυτή την εποχή και ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους;

Το κοινό κρυολόγημα είναι η συνηθέστερη φθινοπωρινή ίωση στις δυτικές κοινωνίες. Προκαλείται από ένα μεγάλο αριθμό ιών, συνηθέστερα εκπροσώπους της οικογένειας των ρινοϊών (με περισσότερα από 100 στελέχη), αλλά και από τους κορονοϊούς, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, τους ιούς της γρίπης, της παραϊνφλουένζας και τους αδενοϊούς.

Οι ευπαθείς ομάδες τι θα πρέπει να προσέξουν;

Οι ιώσεις συνήθως αντιμετωπίζονται εύκολα. Όμως, εκείνες που μάς ανησυχούν είναι οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσουν οι ιοί που προαναφέραμε. Αυτές παρατηρούνται συνηθέστερα στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, δηλαδή στις ακραίες ηλικίες (ηλικιωμένους και μικρά παιδιά), στους καπνιστές, στους πάσχοντες από άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άλλες χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, στους καρδιοπαθείς, στους διαβητικούς, στους καρκινοπαθείς, στους νεφροπαθείς ή στους ανοσοκατασταλμένους (π.χ. λόγω χρόνιας λήψης κορτιζόνης, χημειοθεραπείας, σπληνεκτομής ή μεταμόσχευσης). Οι επιπλοκές μπορεί να είναι η παραρρινοκολπίτιδα, η φαρυγγίτιδα, η μέση ωτίτιδα, η βρογχίτιδα, η πνευμονία και σπανιότερα η περικαρδίτιδα. Αυτό που πρέπει να προσέξουν, λοιπόν, οι ομάδες αυτές είναι να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προφύλαξης που θα αναφέρουμε στη συνέχεια, καθώς επίσης και να εμβολιάζονται με το εμβόλια της γρίπης αλλά και του πνευμονιόκοκκου, εάν δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη. Θα πρέπει, βεβαίως, να επικοινωνούν και να συμβουλεύονται τον προσωπικό τους ιατρό σε κάθε περίπτωση.

Τι είναι αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε για να τις αποφύγουμε;

Οι ιοί που προκαλούν τις αναπνευστικές ιώσεις, μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο,κυρίως μέσω του βήχα, του πταρμού και της ομιλίας. Οι ιοί αυτοί γίνονται επιβλαβείς, εάν εισχωρήσουν στον οργανισμό. Προσκολλώνται στο εσωτερικό του βλεννογόνου της μύτης ή του λάρυγγα (γι’ αυτό ο ασθενής αναφέρει ενοχλήσεις στη μύτη ή το γνωστό γρατζούνισμα στον λαιμό) και εξαπλώνονται στο αναπνευστικό σύστημα. Συνιστάται, λοιπόν, η αποφυγή του συνωστισμού σε κλειστούς χώρους, η κάλυψη του στόματος και της μύτης κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα με χαρτομάντηλα μιας χρήσης που απορρίπτονται άμεσα σε προβλεπόμενα δοχεία και η σωστή ατομική υγιεινή (σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, ιδίως κατά την προετοιμασία του ή πριν το γεύμα, πετσέτες ατομικής ή μιας χρήσης). Η χρήση αλκοολούχων ή μη αντισηπτικών των χεριών προσφέρει σημαντικά. Καλό θα είναι, επίσης, να ανανεώνεται συχνά ο αέρας σε κλειστούς χώρους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν εξάλλου οι γονείς, καθώς οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία μετατρέπονται συχνά σε εστίες ιώσεων.

 Ισχύει ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία;

Βεβαίως και ισχύει. Επομένως, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας συνεχώς τα προαναφερθέντα μέτρα προφύλαξης και να τα τηρούμε ευλαβικά σε κάθε περίπτωση. Επίσης, θα πρέπει να ακολουθούμε σωστή διατροφή, να ντυνόμαστε καταλληλα και φυσικά να μην παραλείπουμε τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, κυρίως, όπου αυτός ενδείκνυται. Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να ακουλουθείται γενικά το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών.

Η διατροφή μας παίζει ρόλο; Τι θα πρέπει να καταναλώνουμε;

Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και φυσικά αντιοξειδωτικά μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα κατά των ιώσεων αλλά και να βοηθήσει στην ταχύτερη ανάρρωση. Οπότε χρειαζόμαστε μια διατροφή, η οποία θα περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων και κυρίως φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Θα μπορούσαμε σίγουρα να χρησιμοποιήσουμε τις χιλιάδες συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ενισχυτικά του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αλλά η φυσική πρόσληψη όλων αυτών είναι προτιμότερη. Πολύ σημαντική είναι, επίσης, η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μας σε καθημερινή βάση αλλά και κατά τη διάρκεια των ιογενών λοιμώξεων.

 

Οι δράσεις εμπίπτουν στο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Πρόληψη» της EuroLife, που στηρίζει ενέργειες και προγράμματα γύρω από την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, την υγεία και  το περιβάλλον. 

Γιατί η πρόληψη δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι τρόπος ζωής!

 

πηγή: Beautiful People