Η μακροχρόνια συνεργασία με την EuroLife για την υλοποίηση του Προγράμματος Εργασιακής Εμπειρίας ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ αποτελεί πετυχημένο παράδειγμα κοινωνικής ευθύνης.”


κ. Ξένια Λοϊζίδου, Πρόεδρος ΔΣ Ακτής 

 

Πέστε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα αργοναύτη και πως μπορεί κάποιος να ενταχθεί

Tο πρόγραμμα εργασιακής  εμπειρίας νέων, άνεργων επιστημόνων ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ σχεδιάστηκε από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ και υλοποιείται από το 2010. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο πρόγραμμα, που ενσωματώνει τη σύγχρονη αντίληψη για την εργασιακή εμπειρία, προωθώντας την εμπλοκή των νέων επιστημόνων της Κύπρου στην εφαρμοσμένη έρευνα σε θέματα περιβάλλοντος και σε πραγματικά προβλήματα/ προκλήσεις που χρειάζονται να ληφθούν μέτρα, να υλοποιηθούν λύσεις. Στόχος του ΑΡΓΟΝΑΥΤΗ είναι η στήριξη των νέων επιστημόνων, δίνοντας τους την ευκαιρία να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία στα θέματα του ευρύτερου περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής,  για ομαλή ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Είναι ένα πρόγραμμα για τη μείωση της ανεργίας των νέων επιστημόνων, αλλά και της ετεροαπασχόλησης! Το πρόγραμμα υλοποιείται από την ΑΚΤΗ, με την ευγενική υποστήριξη της EUROLIFE ως μέρος της κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας.

Ποιος μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα Αργοναύτη

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αποφοίτους Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που έχουν ενδιαφέρον για την αειφορία, το περιβάλλον, την καλύτερη ποιότητα ζωής. Μπορεί να προέρχονται από οποιαδήποτε ειδικότητα, γιατί πιστεύουμε ότι η αειφορία αφορά όλους! Οι νέοι απόφοιτοι θα πρέπει να έχουν πάρει το πτυχίο τους εντός δύο ετών. Τα κριτήρια είναι αναρτημένα στο διαδικτυακό χώρο της ΑΚΤΗΣ www.akti.org.cy.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 5 μήνες. Δύο φορές το χρόνο ανοίγει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, κάθε Φεβρουάριο και κάθε Σεπτέμβριο. Επιλέγονται 4 νέοι κάθε πεντάμηνο. Οι νέοι οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις και εμπειρίες στα καίρια περιβαλλοντικά προβλήματα που απασχολούν την Κύπρο, και να εμπλακούν σε προγράμματα εφαρμοσμένης περιβαλλοντικής έρευνας και εκπαίδευσης.

Τι είναι αυτό που κάνει το πρόγραμμα να ξεχωρίζει και πως υπερέχει σε θέματα εκπαιδευτικής κατάρτισης

Εκπαιδευτές των Αργοναυτών μας είναι έμπειροι επιστήμονες που συνεργάζονται με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ. Εκπαιδευτές που δίνουν μοναδικές δεξιότητες στα παιδιά. Μεγάλο μέρος της εκπαίδευση τους γίνεται μέσα από την εμπλοκή τους σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, σε όλη την Κύπρο και στο εξωτερικό. Ταξίδια στο εξωτερικό, που προσφέρονται από την ΑΚΤΗ, μέσα από το διεθνές μας δίκτυο, ευκαιρίες συμμετοχής σε εκπαιδεύσεις εκτός της ΑΚΤΗΣ είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον Αργοναύτη ξεχωριστό.

Πως το πρόγραμμα ευαισθητοποιεί το κοινό? βλέπετε αλλαγές στην περιβαλλοντική συμπεριφορά του κόσμου μετά από ενημέρωση εθελοντών του αργοναύτη?

Η πρώτη πρόσκληση για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Εργασιακής Εμπειρίας ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ για νέους άνεργους πτυχιούχους με την Eurolife, έγινε το φθινόπωρο του 2010.  Από τότε μέχρι τώρα έχουν γίνει πολλά! Σε αυτά τα επτά  χρόνια, συνολικά 655 νεαροί απόφοιτοι έκαναν αίτηση για συμμετοχή στον ΑΡΓΟΝΑΥΤΗ. Από αυτούς, 63 επιλέγηκαν κατόπιν συνεντεύξεων από ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή και συμμετείχαν στο πρόγραμμα του ΑΡΓΟΝΑΥΤΗ. Πέραν από τους μισούς έχουν εργοδοτηθεί μετά το πέρας του προγράμματος, το 25% περίπου συνέχισαν με μεταπτυχιακές σπουδές, ενώ οι υπόλοιποι έχουν προχωρήσει στην δημιουργία δικών τους χώρων εργασίας, υλοποιώντας έτσι τις αρχές της νεανικής επιχειρηματικότητας, που αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς όλων των σύγχρονων προγραμμάτων επαγγελματικής εμπειρίας.

Και το βλέπουμε καθημερινά: οι νέοι πτυχιούχοι που περνούν από τον ΑΡΓΟΝΑΥΤΗ εμπεδώνουν τόσο πολύ τις αρχές της αειφορίας, που συναντάμε πολλούς επτά χρόνια μετά και μας λένε πόσο  άλλαξε ο τρόπος που ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα! Το πρόγραμμα ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ υποστηρίζουν πέραν από 50 φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα της Κύπρου και του εξωτερικού. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης προωθούν τις δράσεις του προγράμματος. Κάθε χρόνο ο κύκλος των υποστηρικτών μεγαλώνει! 

Τι είναι αυτό που αρέσει περισσότερο στους εθελοντές που γίνονται μέρος στην ομάδα του αργοναύτη?

Η ενθουσιώδης συμμετοχή των άνεργων πτυχιούχων μας, με τις δεκάδες αιτήσεων κάθε φορά που ανοίγει το πρόγραμμα, είναι ενδεικτικό της μεγάλης ανάγκης που υπάρχει στον τόπο για τέτοιες ευκαιρίες ένταξης στην αγορά εργασίας των νέων μας. Είναι τεράστιο το ανθρώπινο δυναμικό μας, που παραμένει  ανενεργό. Και μέσα από τον Αργοναύτη, τα παιδιά βάζουν και πάλι τον ενθουσιασμό στο εργασιακό τους περιβάλλον, νοιώθουν ότι μπορεί η δουλειά να είναι ΚΑΙ προσφορά στην κοινωνία, ΚΑΙ να την κάνεις με χαρά! Μαθαίνουν νέους χώρους που θα μπορούν να αποκατασταθούν επαγγελματικά. Υποστηρίζεται η δημιουργικότητα τους, η περιέργεια τους και η φιλομάθεια τους! Όλα αυτά αρέσουν πολύ στα παιδιά!

Πως οι εκπαιδευτές του προγράμματος βλέπουν το πρόγραμμα να εξελίσσεται?

Ο ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ ήδη αναγνωρίζεται από την αγορά εργασίας ως πιστοποίηση εργασιακής εμπειρίας υψηλών προδιαγραφών.  Το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ συνεχίζει να στηρίζει τους νέους του τόπου μας με ουσιαστικές και καινοτόμες παρεμβάσεις. Η μακροχρόνια συνεργασία με την EuroLife για την υλοποίηση του Προγράμματος  Εργασιακής Εμπειρίας ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ αποτελεί πετυχημένο παράδειγμα κοινωνικής ευθύνης.  Θα θέλαμε να έχουμε τη δυνατότητα  και τους πόρους να δεχόμαστε περισσότερα παιδιά κάθε φορά, να τους προσφέρουμε περισσότερα ταξίδια. Το πρόγραμμα έχει πρωτοποριακή δομή και όλοι το στηρίζουμε με ενθουσιασμό και αγάπη, για αυτό συνεχίζεται και θα συνεχιστεί, γιατί πλέον έχει γίνει θεσμός! Ένας θεσμός που κάνει καλό στην πιο σημαντική ομάδα του τόπου μας, τους νέους μας!