Οι 10 μεγαλύτερες απειλές για την υγεία μας το 2019

 

Ο πλανήτης μας έχει να αντιμετωπίσει πολλές και διαφορετικές προκλήσεις που σχετίζονται με την υγεία.

 

1. Μόλυνση της ατμόσφαιρας και κλιματική αλλαγή

9 στους 10 ανθρώπους εισπνέουν μολυσμένο αέρα σε καθημερινή βάση, με τον ΠΟΥ να προβλέπει ότι μεταξύ 2030-50 η κλιματική αλλαγή θα αποτελεί την αιτία 250.000 επιπλέον θανάτων ανά έτος από διάρροια, ελονοσία, υποσιτισμό και θερμική καταπόνηση.

2. Μη μεταδοτικές ασθένειες

Πάνω από το 70% των θανάτων παγκοσμίως, περίπου 41 εκατομμύρια άνθρωποι, αποδίδονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες όπως είναι ο διαβήτης και ο καρκίνος. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι το 85% των θανάτων αυτών συμβαίνουν σε χώρες με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα. Οι πέντε βασικότεροι παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης, η κατάχρηση οινοπνεύματος, η ανθυγιεινή διατροφή και η μόλυνση της ατμόσφαιρας.

3. Παγκόσμια πανδημία γρίπης

Ο κόσμος θα έρθει αντιμέτωπος με ακόμη μία πανδημία γρίπης. Παρόλα αυτά, δεν είναι σε θέση να καθορίσει τη σοβαρότητα και το εύρος της σε αυτή τη φάση. Στην προσπάθεια ελέγχου και επίβλεψης συμμετέχουν 114 κράτη και 153 οργανισμοί.

4. Πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας

Πάνω από 1,6 δισ. άνθρωποι, σχεδόν το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν έχουν πρόσβαση σήμερα σε βασικές υπηρεσίες υγείας. Οι λόγοι είναι πολλοί και διάφοροι όπως οι πολεμικές συγκρούσεις, η μετακίνηση των πληθυσμών, η πείνα και η ξηρασία. Ο ΠΟΥ συνεχίζει να παρακολουθεί και να εργάζεται σε περιοχές που αντιμετωπίζουν καταστάσεις τέτοιου είδους προκειμένου να προωθήσει και να βελτιώσει την εν λόγω πρόσβαση και τις εν γένει συνθήκες.

5. Μικροβιακή αντοχή

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών και των αντιiκών φαρμάκων έχει ως αποτέλεσμα τη διάδοση της μικροβιακής αντοχής, της ικανότητας με άλλα λόγια των βακτηρίων, των παρασίτων και των ιών να αντιστέκονται στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμησή τους, αποτελώντας ως εκ τούτου μια σοβαρή απειλή για τη σύγχρονη ιατρική.

6. Γενικευμένη απροθυμίαεμβολιασμού

Σήμερα αποτρέπονται 2 με 3 εκ. θάνατοι χάρη στα εμβόλια. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε επιπλέον 1,5 εκ. θανάτους παγκοσμίως εάν βελτιώνονταν τα ποσοστά εμβολιασμού. Παρόλα αυτά, έχει παρατηρηθεί μια τάση αποφυγής του εμβολιασμού σε κάποια κράτη, η οποία οφείλεται σε έλλειψη ενημέρωσης αλλά και εμπιστοσύνης.

7. Ο έμπολα και άλλα παθογόνα υψηλού κινδύνου

Το 2018 καταγράφηκαν δύο ξεχωριστές επιδημίες Έμπολα στο Κoνγκό που επηρέασαν πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα τόσο σε πόλεις όσο και σε εμπόλεμες ζώνες. Ο ΠΟΥ έχει εντοπίσει έναν αριθμό ασθενειών και παθογόνων που μπορεί να προκαλέσουν επιδημίες και να απειλήσουν μεγάλη μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού και για τις οποίες δεν υπάρχουν αποτελεσματική θεραπεία και εμβόλια αυτή τη στιγμή.

8. Ανεπαρκής πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Από τη στιγμή που η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι το πρώτο σημείο επαφής με το εθνικό σύστημα υγείας κάθε κράτους, ο ΠΟΥ θεωρεί απαραίτητη την παροχή «ολοκληρωμένων, προσιτών και σε τοπικό επίπεδο οργανωμένων» υπηρεσιών υγείας. Ωστόσο, λόγω της έλλειψης πόρων καθώς και εξαιτίας άλλων παραγόντων, αρκετές χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια αποτελεσματική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Το 2019 ο ΠΟΥ προτίθεται να συνεισφέρει στην ενδυνάμωση των εν λόγω χωρών στον τομέα αυτό.

9. HIV

Ο HIV εξακολουθεί να αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την παγκόσμια υγεία. Ακόμη και σήμερα καταγράφονται σχεδόν ένα εκατομμύριο θάνατοι τον χρόνο που σχετίζονται με τον ιό. Σχεδόν 37 εκ. άνθρωποι ζουν με την ασθένεια αυτή τη στιγμή.

10. Δάγκειος πυρετός

Σήμερα σχεδόν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού κινδυνεύει να νοσήσει με Δάγκειο πυρετό. Κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 390 εκ. περιστατικά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ασθένεια μπορεί να στοιχίσει τη ζωή στο 20% εκείνων που νοσούν σοβαρά.

 

Οι δράσεις εμπίπτουν στο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Πρόληψη» της EuroLife, που στηρίζει ενέργειες και προγράμματα γύρω από την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, την υγεία και  το περιβάλλον. 

Γιατί η πρόληψη δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι τρόπος ζωής!