Τα οφέλη της κατασκήνωσης

 

Η κατασκήνωση από μόνη της αποτελεί μια μικρο-κοινωνία η οποία διαφέρει από τους αγχωτικούς ρυθμούς της καθημερινότητας μας. Μόνο και μόνο που κανείς έρχεται σε επαφή με τη φύση έρχεται ταυτόχρονα και σε επαφή με πιο βασικά και απλά ανθρώπινα ένστικτα, χωρίς τις επιδράσεις του πιο «τεχνικού» στοιχείου που υπάρχει πλέον στη ζωή.

Τα οφέλη της κατασκήνωσης ως γνωστό είναι πολλά: πέραν της ομαδικότητάς, του ότι προωθεί την κοινωνικοποίηση (ειδικά ανάμεσα σε παιδιά που είναι ντροπαλά ή λιγότερο εκφραστικά), διδάσκει στα παιδιά σημαντικές δεξιότητες χρήσιμες για την ζωή τους.

Πιο σημαντικό όμως θεωρώ πως είναι το ότι παρέχει μια δομή και ένα πρόγραμμα σε μια αρκετά μεγάλη περίοδο διακοπών. Αυτό είναι βοηθητικό αφού η απόλυτη χαλαρότητα μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες ανάμεσα στη σχέση του παιδιού με τους γονείς αλλά και μια συναισθηματική αποδιοργάνωση αν το παιδί αποσυντονιστεί και δυσκολευτεί να οργανώσει τον εαυτό του στη νέα καθημερινότητα του καλοκαιριού (π.χ. τον ύπνο, πότε να τρέφεται, να οργανώνει βόλτες με φίλους και οικογένεια κτλ) και γενικότερα να έχει αυτοπειθαρχία. Η δομή και το πρόγραμμα, όπως και στους ενήλικες έτσι και στα παιδιά παρέχουν ασφάλεια.

Είναι όμως σημαντικό η ιδέα της κατασκήνωσης να μην αντιλαμβάνεται ως μια «αγκαρία» ή κάτι υποχρεωτικό ή κάτι που αντικαθιστά στο σχολείο έτσι ώστε να νιώθει το παιδί πως αντί να ξεκουραστεί το καλοκαίρι, η κατασκήνωση ήρθε να πάρει τη θέση του σχολείου.

Γενικότερα μέσα από την κατασκήνωση, το παιδί ενδυναμώνεται αφού όταν καλείται να εφαρμόσει καινούριες γνώσεις, δημιουργεί άλλες σχέσεις πέραν του περιβάλλοντος του σχολείου. Ακόμη και παιδιά που μπορεί να δυσκολεύονται να δημιουργήσουν φιλίες ή να είναι περιθωριοποιημένα στο σχολείο, η κατασκήνωση είναι ένα πιο ασφαλές πλαίσιο και τους δίνει την δυνατότητα να βγουν εκτός της συναισθηαμτικής «ζώνης ασφαλείας τους» και να προσπαθήσουν ή να είναι πιο δεκτικά στο να συνάψουν φιλίες.

Επίσης η κατασκήνωση βοηθά τα παιδιά να νιώσουν αυτόνομα που μπορούν να συνυπάρξουν με άλλα άτομα εκτός των γονιών τους και ενισχύει έντονα την αίσθηση του «ανήκειν». Έτσι σε συνδυασμό με την εκμάθηση δεξιοτήτων δυναμώνει την αυτοπεποίθηση του παιδιού. Φέρνει τα παιδιά σε περισσότερη επαφή με τον εαυτό τους, και ενισχύει την επίγνωσή τους.

Είναι τόσα τα οφέλη που πολλές χώρες χρησιμοποιούν την κατασκήνωση ως παρέμβαση σε παιδιά που βιώνουν συναισθηματικές δυσκολίες.

 

 Αντριάνα Γερμανού, Κλινικός Ψυχολόγος