Η Ασφαλιστική Βιομηχανία στη Κύπρο

 

 

Ποια είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα την ασφαλιστική βιομηχανία;

Η ασφαλιστική βιομηχανία διεθνώς είναι ένας από τους κλάδους που επηρεάζονται δραστικά από τις πολιτικές, τεχνολογικές και δημογραφικές εξελίξεις. Τείνουμε πολλές φορές να αναφερόμαστε στα ζητήματα αυτά σε θεωρητικό πλαίσιο, παραβλέπουμε ότι μεσοπρόθεσμα έχουν πολύ πρακτικές προεκτάσεις και ο σχεδιασμός που επιβάλλεται είναι άμεσος.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν και όλοι μιλάνε για την fintech, την ευρεία έννοια που περιλαμβάνει την παροχή σύγχρονων τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε καθεστώς ανοικτών αγορών υπό τον συνδυασμό των σύγχρονων τεχνολογιών όπως το διαδίκτυο, η κινητή τηλεφωνία, το cloud ή το λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

Σε αυτό το ρευστό και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον οι ισορροπίες αλλάζουν. Εταιρείες σαν εμάς, μεγάλες στην Κύπρο αλλά μικρές στον κόσμο, είμαστε υποχρεωμένες να βρούμε τη νέα μας τοποθέτηση και να επανεφεύρουμε τον εαυτό μας διατηρώντας άρρηκτη τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε κτίσει με τους πελάτες μας.

Παράλληλα, οι εφαρμογές του αυτοματισμού ή των big data σημαίνουν ότι σε πολλές λειτουργίες το ρίσκο ελαχιστοποιείται και άρα η ασφάλιση θα καταστεί ασύμφορη. Πρέπει να σχεδιάσουμε εκ των προτέρων ποια είναι τα ζωτικά, μακροπρόθεσμα κερδοφόρα πεδία για εμάς, να επικεντρωθούμε εκεί με σύγχρονα προϊόντα και υπηρεσίες και να απευθυνθούμε με πειστικό τρόπο στα νέα κοινά που εξοικειώνονται με έναν άλλο τρόπο ζωής, μακριά από τις παλιές συνήθειες.

Στην Κύπρο έχουμε να αντιμετωπίσουμε θέματα όπως η δημογραφική γήρανση, που προκαλεί μια σειρά από συνέπειες για τη βιομηχανία μας, καθώς και τη συμπληρωματική ιδιωτική σύνταξη που θα αποτελέσει αδήριτη πραγματικότητα για χιλιάδες συμπολίτες μας στο άμεσο μέλλον. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, το ΓεΣΥ δημιουργεί έναν νέο ασφαλιστικό πυλώνα, τις συνέπειες του οποίου στην αγορά παρακολουθούμε με ενδιαφέρον.

 

H ολοένα αυξανόμενη εποπτεία στον τομέα πώς έχει διαμορφώσει τα δεδομένα για τον κλάδο;

Καταρχήν να πούμε ότι η σύσταση Ενιαίας Εποπτικής Αρχής Ασφαλίσεων από τον Υπουργό Οικονομικών είναι ένα σημαντικό βήμα για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κλάδου. Ήταν ένα πάγιο αίτημα της ασφαλιστικής κοινότητας. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε η νέα Αρχή να δημιουργήσει ένα συνολικό, ολοκληρωμένο και μακρόπνοο πλαίσιο ασφάλισης που θα ωφελήσει ταυτόχρονα και τους πελάτες και τις εταιρείες που σέβονται τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς μας.

Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές οδηγίες θα συνεχίσουν να έρχονται σε μια προσπάθεια ομογενοποίησης και εναρμόνισης της ενιαίας αγοράς. Η προσαρμογή είναι πάντοτε μια διαρκής πρόκληση για τις μικρές σε μέγεθος -σε ευρωπαϊκά μέτρα- ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς σημαίνει περισσότερους διαχειριστικούς πόρους και διαρκείς αλλαγές.

Στη Eurolife έχουμε πετύχει να εντάξουμε στην ζωή της εταιρείας ένα δυναμικό πρόγραμμα βελτιώσεων με σκοπό να είμαστε πάντοτε ένα βήμα πιο μπροστά από τις εξελίξεις που έρχονται. Σκοπεύουμε να παραμείνουμε στην κορυφή για πολλά χρόνια ακόμη, οπότε όλα συντείνουν στον κοινό στόχο.

Η διαρκής εκπαίδευση και η εισαγωγή νέων προτύπων είναι μέρος της «κανονικής» δουλειάς μας πλέον, μια και η «κανονικότητα» για εμάς είναι μια μακρά διαδικασία μετάβασης σε ένα νέο, πολύ πιο προσωποποιημένο και πολύ πιο ευέλικτο, μοντέλο λειτουργίας.

 

Πώς έρχεται να επηρεάσει η εφαρμογή του ΓεΣΥ τον ασφαλιστικό κλάδο και ποιες αλλαγές αναμένονται;

Το ΓεΣΥ είναι μια σημαντική αλλαγή στα ασφαλιστικά πράγματα της χώρας και το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη στους σχεδιασμούς μας. Μέχρι στιγμής τα πράγματα για την εγχώρια ιδιωτική ασφάλιση είναι ιδιαίτερα θετικά, ο τομέας της Υγείας βρίσκεται σε διαρκή ανοδική πορεία. Για παράδειγμα, τα αποτελέσματα για το 2018 δείχνουν αύξηση 12,6% στα ασφάλιστρα της Υγείας σε σχέση με το 2017. Η αύξηση αυτή αντανακλάται φυσικά και στα αποτελέσματα της Eurolife, κάτι όχι παράξενο αφού διαθέτουμε το medica, το ασφαλιστικό πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Δεν ξέρει κανείς ακόμη πώς θα εξελιχθεί το ΓεΣυ στην τελική του μορφή, ποιοι και πόσοι γιατροί και ποια νοσηλευτήρια θα συμμετέχουν. Έτσι κι αλλιώς όμως, μέχρι την 1η Ιουνίου 2019 δεν προσφέρεται καμία κάλυψη, ενώ και τότε η κάλυψη θα περιορίζεται στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Η ενδονοσοκομειακή κάλυψη του ΓεΣΥ ξεκινά από τον Ιούνιο του 2020.

Μιλώντας για το δικό μας προϊόν, θεωρώ ότι και στο μέλλον θα διατηρήσει τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα ώστε να αποτελέσει ελκυστική επιλογή για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις: πλήρης ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη, επιλογές σε προσωπικούς, ειδικούς γιατρούς και νοσηλευτήρια που οι ίδιοι οι πελάτες επιθυμούν σε όλη την Κύπρο. Όταν κάθε λεπτό μετράει, το medica εξασφαλίζει ποιότητα, ταχύτητα και αποφυγή ταλαιπωρίας, εξοικονόμηση χρόνου κατά τη διαδικασία νοσηλείας χωρίς λίστες αναμονής, ενώ δεν χρειάζεται να ακολουθήσει ο πελάτης τη διαδικασία του ΓεΣΥ που προϋποθέτει παραπομπή από προσωπικό γιατρό.

Με λίγα λόγια ο ιδιωτικός τομέας θα προσφέρει ευελιξία, ταχύτητα, ποιότητα και επιλογές και θα εναπόκειται πλέον στον πολίτη να επιλέξει την επένδυση που θέλει να κάνει στο μέλλον του, στην υγεία τη δική του και της οικογένειάς του.

Εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα του.